April 19, 2010

dear kuyah=)


dear kuyah,

i dunno how's to be specific in this.
xtaw nak oyak hop mano so ;p
p,maybe i can share on how i felt when olwez feel down,n dun even wanna see the books+tutorials,the mounting of them ;p
+low marks in test?.that's included too~

slalu je kalau down2 camni,lau pg surau,mestia ad punye la tazkirah yg matching=)
kite blaja sbb Allah.sbb nak cari redha Allah.niat 1st,MESTI sbb Allah.
Tuhan tgk taw.our dreams cita2?.dun worry.Allah maha mndengar.InsyaAllah Dia bagi.kan dia Ar-Razaq,Maha pemberi?tp,nak suh Dia tgk kita?niat kna jaga.hati kna jaga.to show off tue jgn skali.Dia xsuka.kita akan jd laen drpd yg laen kalau niat cam2.sbb Allah.tue beza kita dgn nonmuslim kan?dgn yg nak kjar cita2 je.kjar dunia je.kita kalau bole,kjar both.dunia akhirat=)

Rasullallah pernah bersabda,Allah suka,kalau kita buat satu2 urusan,kte buat sungguh2..u noe wat kuyah?lpas tue trus buat sungguh phy n math=)satu soalan,susah snang,buat sungguh2.satu page bio,lau slagi xigt,pahamkan.bukan 4 exam only,k=).that's His knowledge.hak Dia nak bagi kite paham x.selalu doa yg ilmu yg kite dapat diberkati~
n i learnt from others,lau nak start study tu,start wif doa.end wif doa too.the priority is keberkatanNya.=)

dun eva gelisah by thinking,"dapat ke x?dapat ke X?"..ehem!kita dapat apa yg kita dapat by now pn,rezeki dia.Hak Dia nak tarik bila2 masa2 pn.the same goes to the future.itu rezeki Dia.kan Dia dah kata,sape2 bersyukur,Dia tambah.so,bersyukur=).ilmu,ajar org laen jgak.jgn kedekut,kita paham pn,sape yg bg paham?this ayat are from dr.azizan=).rezeki kita dah ditentukan.our part is to berusaha.berusaha sbgai penentu,layak ke x Dia nak bagi apa yg dah Dia ttapkan untuk kita,sbagai chances,sbb Dia ada bg chance kat kite untuk ubah apa yg Dia tlah ttapkan.kejayaan milik Dia.Dia ad hak nak bg x.but remember,Allah Ya latif,Maha lembut=)
"resah datang bila kita depends+percaya sepenuhnya pada usha kita,sdgkan the 1 yg determine it,is Allah"=seindah mawar berduri=),ustazah fatimah syarha.

doa=)"sesiapa yg memohon kpadaKu,nescya Aku kabulkan".dan who else yg sgt2 menepati janji selain daripadaNya?.

igk kat Allah pada waktu senang,& Allah igt kat kita waktu kita susah.

tawakkal b4,semasa n selepas.se,asa ni mcm,kita xtahu kalau kita study,daily specially,ntah igt ntah tidak kan.so tawakkal=).ni ilmu mse camp~

jg hak Allah,then Allah jg hak kita.apa hak Allah?semayang awal waktu. a senior said,ni kakak buat master,to tell about her,6t next post,p,dye mmg sgt jg.10 minit b4 azan,dye dah kmas2 untuk preparation smayang laa.amek wudhu semua.n her life goes smoothsailing laa=).best je tgk dye~ad nur laa=)...she olwez tell us about her life,obvious,Allah jaga~

"wahai umat islam,knapa malas baca buku?kata nak umat islam maju,tp,malas baca buku???!"
"tanda akhir zaman ialah hilangnya ilmu~"
"sesiapa yg membenci ilmu Allah,pasti dia celaka keranaNya".i love this,which turn me to rajin study physics=)haha!
this is wat i got from dr azizan b4 my final.he told us about alfatihah's miracle:

  1. basmalah=buat sesuatu ng nma Allah,Allah datangkan barakah.
  2. .Allah yg pemurah & penyayang:sesiapa yg berusaha,dia berjaya.~kamu pernah mnang dulu,defeated those zillions~so,cipta sejarah again.why can't now?Allah maha berkuasa.igt,u'd won dulu taw.skunk,xblei lak?
  3. syukur n sgala puji bagi Allah-dapat result bagus,puji Allah,xbagus,redha.
  4. Allah itu pemilik sgla kerajaan.Yakin ganjarannya.kalau x kat dunia,akhirat.berusahalah semaksimum mungkin.Allah bg kejayaan.dunia akirat Dia punya.Hati+mata lecturers+pemeriksa kertas sape control?Allah.nak mntaq pape,go trus to the big boss=)
  5. Engkau yg kami sembah & minta pertolongan.:Allah nak bagi da best,ada syarat,sembah Dia=).those yg nakkan redha Dia~igt!kita ada Allah!"kalau jumpa soalan susah,jgn gelabah,MACAM XDE TUHAN~Allah nak uji kita,either kita igt Dia x tgh2 exam tu=)"
  6. petunjuk:dr azizan pesan,al fatihah tue,setiap ayat baca 7x.macam,basmalah 7x,ayat 1 7x n seterusnya~.bukak pintu ilmu=)
  7. jauhkan maksiat.6t Allah padam ilmu.zina hati,mata,telinga.maksiat merosakkan ilmu,ilmu kita akan terhakis & terkikis.so,buang masa r...kita study daa~

at the end of his talk,

pelajarilah ilmu because:

or for kuyah,excited2 larh kamu dengan bio kerana=)

  1. Allah
  2. those who kaji,ibarat tasbih.
  3. those who treasure it,like jihad.
  4. those who tuntut,study,like ibadah.
  5. those who teach others,are sedekah
  6. those who curah pada ahlinya,macam qurban
  7. those who thinks,macam puasa.=)
  8. those who discuss,macam qiyam.

see how orang menuntut ilmu itu tinggi darjatnya?

our part is to berusaha,n He'll t8 care of the rest.Trust HIM.

wat's HE's gonna gives us,trust that,it's the best 4 us.He's our creator,rite?dont eva 4get that.."Aku menurut sangkaan hambaKu",hadis qudsi,riwayat bukhari & muslim.

solat n SABAR.dat's the key org2 beriman yg berjaya.jgn sdey2 yup=)

"nva feel afraid of anitim,sbb Dia ad"=maher zain ;p


i'll remember this.insyaAllah~

**yah,i dunno this can help u or not,or at least, maybe a little=).n i'll be thankful to HIM.

5 comments:

FAUZAN said...

thanks sis..
syukur.. =)

ilia said...

nin, terima kasih. i do help me a bit walaupun bukan ditujukan to me.

mrfroggie said...

hearted this one so much. thanks thanks, mmg beautiful amat :')

ainin said...

ya Allah...alhamdullilah=)
i'm da 1 yg exteremely happy~

Madhiah said...

subhanallah~

thanks nin~~~~

today baru sempat baca.
n it do touches me A LOT.

may Allah bless u owez girl~

thnk u sgt2~
xtau nk ckp mcm mane~

tenkiu sgt.