Showing posts with label postgrad diary. Show all posts
Showing posts with label postgrad diary. Show all posts

April 23, 2017

His Kek Batik Cheese

Disebabkan patients cancel next week so ainin tak terikat dengan lab dan terengganu pulak cuti, so i need to balik jumpa my half and writing there. Melaksanakan tanggungjawab pjj as well. /
Penat yang amat bila tak dapat settle down pon sejak few weeks dan bergerak gerak ke sana ke mari. Sebab tu ainin sangat needs some supplement because i need extra energy and shaklee really helps me alhamdullilah. Thank you #vitalea and everything. Kalau awak pun kerja penat penat rasa penat amat boleh jeee tetanyaa ainin okeh sebab ainin dah rasa macammana perubahan bila balik jeee selesema dan demam. Sekarang dah okeii. So overall my movement were: /

Sg buloh ➡️ gombak for kembuku ➡️ Sg buloh ➡️ terengganu ➡️sg buloh ➡️shah alam for staying rumah kakak ➡️putrajaya for conference ➡️shah alam ➡️ putrajaya ➡️ shah alam ➡️ sg buloh ➡️ terengganu
/
Penat sangat! Tapi tiba tiba rasa penat tu hilang saappppp bila disambut pukul 12 malam semalam dengan #kekbatikcheese HOMEMADE by suami 😭 he really awesome at cooking and suprise as well. Thank you suami! Tetiba terflash back ainin sambut beliau dengan apa yaaa bila beliau balik sungai buloh? /
Teringat kata kakak. Dont worry, all the penats would be given enormous pahala and blessings❤️ jom kita mengutip pahala in marriage life for the married couples and to parents buat sahabat yang Allah susun dengan jadual lain dulu by now 😊
/
For happiness, we have to sacrifice and do our parts.
Jangan terpengaruh dengan drama dan novel cintaa yaaa please please! Tetakut the novel readers dah ada satu mindset dan expectation which during reality, it needs efforts in everything.

Vending Machine Buah!



Lepas seminggu stay rumah kakak untuk conference previous day, it's time to return.
Sampai je kampus, nampak bende ney diam diam tepi dinding.
Waaaa! Impressed ngat ngat dengan vending machine neh!
Aaaaa ni baru betol!🎉
Kena banyakkan vending machine macamni instead of air air tin tu.
Good job uitm sungai buloh 😊
Let's have our real food people 💪🏻
Kena makan buah banyak banyak sampai boleh ada alasan nak tolak supplement okeh 😜
Yang tak makan buah sayur tu plus banyak makan processed food,
Lets muhasabah our body nutrients 😤

April 20, 2017

ICAMS 2017 : Day 1

Alhamdullilah, sampai tepat pada waktunya though the distance was quite far.

Macam yang Ainin share sebelum nih, ada dua cara okeh daripada KL Sentral ke Putrajaya Sentral, amek KLIA Transit atau boleh amek bas rapid dekat Puduraya tu.

Kalau KLIA Transit KL SENTRAL > PUTRAJAYA SENTRAL , tambang dia semalam RM 14.

kalau ada budget constraint, boleh opt for bas rapid. Tapi akan jadi delay masa pulak.

Sama jugak, bila sampai dekat Putrajaya Sentral, awak ada pilihan teksi, bas dan UBER. Ainin amek UBER je:)

so daripada putrajaya sentral ke Putrajaya Presint 5,kos uber RM8.80 :)

Feel so happyyyyu bila conference kali ni tak sengsorang. Kawan daripada IMMB join sekali alhamdullilah.

Talk Lectures todayyyy sangat inspired. First, Keynote lecture of Innovation & Research: The Key to Better Healthcare by Prof Dato Dr Lokman Saem who is the KPJ Healthcare University College.

Core beliau nak bagitahu:
of how to Translate the lab result and outcomes into the real world health issues solution. Prof bercerita mengenai innovation like Cochlear implant, Telinga bionik yang possibly treat deafness. Sebab Prof pakar bahagian tuh. Bayangkan orang buta dapat terima education yang tinggi-tinggi, tapi, orang yang deaf, menghadapi gangguan untuk belajar & make his life progress.

Next was the Prof Gilles Guillemin Plenary Talk 1. Wahh inspired sangag Prof Gilles punya talk. Pasal tryptophan, pasal kynurenine pathway, pastu pasal neuroprotective. Iaitu macam, something yang protect atau merosakkan otak kita.


insaf yang amat masa talk beliauuuu!
rasa macam nak promise diri sendiri nak jaga makan, nak protect brain, nak have a healthy lifestyle.

Sebab semua orang tahu amek ni tak elok, amek ni elok, tapi less action.

those yang memang sedar effect dia tulah responsible untuk ubah diri dia, dan seterusnya keluarga dia. Kita tak upaya nak ubah semua orang kan.

Tapi yang pasal neuroprotective tu nanti ainin sambung lagi. From that moment also, ainin taknak duduk lama-lama , tak move dari kerusi sebab that one sangat unhealthy.

Affect the brain.

so macam biasa, ada poster presentation dan oral presentation. InshaaAllah, next time punya conference ainin join oral pulak.

i regret that i didnt choose oral, but at least, there's lesson learnt.

Okeh, bersiap untuk hari kedua pulak!

April 18, 2017

International Conference on Advances in Medical Sciences 2017


status:
gonna present for this conference tomorrow.
doakan Ainin, okeh? :)


ainin nak share macammana nak pergi Putrajaya via public transport.
Macam ICAMS ni, buat dekat Putrajaya Presint 5,

ainin daripada KTM Padang Jawa (stay rumah kakak)  > KL Sentral > KLIA Express ke Putrajaya.
dan daripada Putrajaya tu kita amek lagi public transport untuk ke Marina Bay tu:)

Moga-moga dapat membantu others yang ingin ke Putrajaya menggunakan public transport.

Ni, ainin nak selit, somehow marriage do teach me to become independent dan berjiwa besar.
Thanks Allah for blessing me with a berjiwa besar husband too.

sekarang dah boleh nampak between negeri dalam Malaysia, sebenarnya dekat, that we still could survive. Apatah lagi location between dalam negeri. 

somehow, i'm thankful of how this journey shaped me, shaped my thought. 
being in the same room in kakak's house which i stayed before i married, of how we've tempuh banyak benda dah hahaha

Macam mentor shaklee ainin, Master Ainul Shahrazad,
berPJJ dengan husband who worked overseas started from 2003-2017 with 4 to 5 kids under her jagaan. What a strong lady! Bab sedih time nak boarding  tu semua orang tak boleh lari, tapi how she jadikan that keadaan and turns her life into a wow.

She's such an inspiration. 

ainin, semoga kuat juga okay?
Belajar bersungguh-sungguh. Moga contribute more to ummah and society :)